Casablanca konferansında Türkiye’nin savaşa sokulması ile ilgili yapılan görüşmelerin ardından, Türkiye için önemli bir görüşme yapıldı. Alman orduları Stalingard’da ve Kuzey Afrika’da durdurulduktan sonra müttefikler savaşta üstünlük sağlamış olsa da Mihver devletleri Türkiye’ye saldırabilecek yakınlıktaydılar. Müttefikler Türkiye üzerinden Almanya’yı sıkıştırmayı planlıyordu. Churchill, 30 Ocak-1 Şubat 1943 tarihlerinde Adana’da yapılan görüşmelerde İnönü ve Saraçoğlu’na Türkiye’nin en geç 1943’te savaşa girmesi gerektiğini iletmiştir (Cengiz, 2012: 69).
Türkiye bu teklif karşısında, savaşa girme şartı olarak, İngiltere’nin karşılamasının mümkün olmadığı bir mühimmat listesi vermiştir. Churchill, bu görüşmelerden sonra Türkiye ve SSCB ilişkilerinin geliştirilmesini söylemiştir ancak SSCB Türkiye’yi, müttefik grubunun dışında kalarak sadece bir şeyler talep eden bir ülke olarak görmekteydi (Seydi, 2009: 285).
Türkiye bu görüşmelerde; silah desteği, ulaşım yollarının iyileştirilmesi ve personelinin eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasını istemekle beraber Sovyet tehdidine karşı güvence istemiştir. İngilizler ise Türkiye’nin savaşa girmemek için çok fazla talepte bulunduğunu düşünse de, azami olarak asker malzemesi vererek Türk ordusunu güçlendirmek ve eğitmek için uğraşmıştır. Köroğlu’nun İngilizce tutanaklardan aktardığı bilgilere göre görüşmelerde alınan kararlar;
“1. Türkiye’nin ihtiyaçlarının tam bir listesi verilecekti. Bu listede hâlihazırda talep edilmiş ancak henüz ele geçmemiş ihtiyaçlar ile yeni talep edilen ihtiyaçlar yer alacak, ihtiyaçların karşısına aciliyet durumları işaretlenecekti.
Görüldüğü üzere bu madde içeriği bakımından askeri kararların en önemlilerinden birisiydi.
(1)Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve halkın ihtiyaçları çerçevesinde ve askeri gücün hareketini sağlamaya yönelik olarak limanların, tren yollarının ve yolların mevcut kapasiteleri ortaya konacaktı.
(2)Bu mevcut kapasitenin (yukarıda bahsedilen), ne şekilde arttırılabileceği, iletişim ağı çerçevesinde bir gelişme programı ile ortaya konacak, yedek parça akışı sağlanacak, hava alanları geliştirilecek, gerekli yerlere yeni hava alanları yapılacak, teknik yardım sağlanacaktı.
(3)Yukarıdaki maddenin (IV/2) gerçekleştiği varsayılarak ortaya çıkacak kapasite artışı ay ay ortaya konulacaktı.
(4)Nihai kapasite ortaya konduğunda hava ve kara kuvvetlerinin yapısı ve konumu ele alınacaktı.
olmak üzere altı maddede toplanmıştır (Köroğlu, 2011: 204,205).
Bu görüşmenin ardından 1943 Mayıs’ında Roosevelt, Churchill ve askeri danışmanların katıldığı “Washington Konferansı” olarak bilinen bir konferans yapılmıştır. Bu konferansta alınan kararlara göre: İtalya saf dışı bırakılarak işgal edilecek; Fransa’da ikinci bir cephe açılacak; ileride BM Güvenlik Konseyi olarak anılacak olan barışı koruma sorumluluğu Amerika, İngiltere, Sovyet Rusya ve Çin’e verilecek; Avrupa’da bir konfederasyon kurularak Tuna, Balkan ve İskandinav federasyonları buna katılacak; Türkiye, Balkan Federasyonu’na dâhil olacaktır.